Vaccineren tegen baarmoederhalskanker

Veel ouders willen weten of vaccineren tegen baarmoederhalskanker zinvol is en wat de risico's zijn.

armWe weten dat baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het Humaan Papilloma virus (HPV). Dit virus loop je op bij sexueel contact, waarbij huid-huidcontact in het genitale gebied al voldoende is. Een condoom beschermt niet voldoende. Een piek in het aantal besmettingen is er bij jongeren die sexueel actief worden (gemiddelde leeftijd 15 jaar).

Van het HPV zijn er diverse subtypes, waarvan type 16 en 18 maar liefst 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Als je besmet wordt met het virus, kan het lichaam het binnen een jaar opruimen. Dat gebeurt bij 80% van de jongeren, bij 20% blijft het virus dus in de cellen rond de baarmoedermond aanwezig. Het kan dan in een periode van jaren (gemiddeld 10 jaar) leiden tot baarmoederhalskanker.

Het vaccin, dat nu in het Rijksvaccinatieprogramma zit, beschermt tegen type 16 en 18. Er zijn 3 injecties nodig om voldoende antistoffen te vormen. De beschermingsduur is nu circa 6,5 jaar. We weten nog niet precies of er ook een langere bescherming is, dat zal de toekomst uitwijzen. Bij veel andere vaccins (bijvoorbeeld tegen hepatitis A), bleek ook na verloop van tijd dat er een veel langere beschermingsduur was dan aanvankelijk werd aangenomen.

De bijwerkingen kunnen een pijnlijke rode plek op de plaats van de injectie zijn en soms wat koorts, spierpijn en grieperig gevoel.

Ook in andere Europese landen wordt gevaccineerd, in Oostenrijk zelfs bij vrouwen van 9-26 jaar. Bovendien is men daar al langer bezig en zijn er geen bijzondere bijwerkingen gemeld.

Door te vaccineren hopen we 200 sterfgevallen aan baarmoederhalskanker te kunnen voorkomen. Denk eens aan Evita Perron die op 33-jarige leeftijd aan baarmoederhalskanker overleed. En op dit moment Jade Goody in Engeland, 27 jaar, stervend aan baarmoederhalskanker. Ook uw dochter zal op een bepaald moment sexueel actief worden, het is dus zeer aangewezen te vaccineren.

Toch zal het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker door middel van de uitstrijkjes belangrijk blijven. Het is niet zo dat bij vaccineren de uitstrijkjes worden afgeschaft.

Met VACCINEREN PLUS UITSTRIJKJES hopen we baarmoederhalskanker uit te kunnen bannen.

 

Winnaar innovatieprijs

AchmeaEerstelijnsInnovatieprijs

De apothekers, fysiotherapeuten en huisartsen van Gezondheidscentrum Dillenburg hebben de Achmea Eerstelijns innovatieprijs gewonnen omdat zij op basis van gelijkwaardige samenwerking zeer goede, samenhangende zorg voor patiënten met een chronische aandoening neerzetten.

ISO9001 gecertificeerd

KIWA ISO9001 GHCDDe huisartsen van Gezondheidscentrum Dillenburg hebben van Kiwa een ISO9001 certificaat ontvangen voor kwalitatief hoogstaande en transparante zorg.