Zorgprogramma Astma

Als u de diagnose astma heeft gekregen, verwijst de huisarts u door naar een van de praktijkondersteuners (POH) in ons gezondheidscentrum. Mogelijk heeft u eerder controle gehad bij de longarts en heeft hij/zij de zorg overgedragen naar de huisarts, of bent u net gediagnosticeerd. De POH werkt in onze huisartsenpraktijk en heeft een ondersteunende functie voor de huisarts, met name voor patiënten met chronische aandoeningen, zoals astma. De POH zal u uitleg geven over uw aandoening en met u bespreken hoe u hiermee verder om kunt gaan. Per consult zal worden bekeken of een spirometrie nodig is. Indien nodig, kan de POH u doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor beweegadvies, de diëtist voor voedingsadvies of de apotheek voor inhalatie-instructies. Daarnaast blijft de POH controles uitvoeren, meestal elke zes maanden of elk jaar, afhankelijk van de klachten.

Binnen gezondheidscentrum Dillenburg bieden wij ook een stoppen met roken spreekuur aan. Een van onze doktersassistenten is hierin gespecialiseerd en begeleidt al jaren patiënten om te stoppen met roken. Zowel de huisarts als de POH kan u hiervoor doorverwijzen.

De POH werkt onder supervisie van de huisarts. Dit betekent dat alles wat betreft uw astma met de huisarts wordt besproken en dat de huisarts eindverantwoordelijk blijft.

De POH's zijn gevestigd op de begane grond van ons gebouw, tegenover de apotheek, waar u kunt wachten in de daarvoor bestemde wachtkamer. Als u vragen of klachten heeft en deze wilt bespreken met de POH, neem dan gerust contact op met onze praktijk. De doktersassistent plant een terugbelafspraak voor u in.

Mocht u meer informatie over astma willen, dan kunt u terecht op de website van het Longfonds (www.longfonds.nl) en Thuisarts.nl (www.thuisarts.nl/astma-bij-volwassenen).