Veelgestelde vragen


Inschrijven

  • Kan ik me inschrijven in de praktijk?
    Momenteel zijn wij gesloten voor inschrijvingen. U kunt zich alleen inschrijven in de volgende gevallen: - als u gaat trouwen of samenwonen. Als uw partner een huisarts buiten Gezondheidscentrum Dillenburg heeft kan uw partner een verzoek doen tot inschrijving. - bij gezinsuitbreiding. Uw kind kan ook altijd bij uw eigen huisarts worden ingeschreven. We streven naar één huisarts per gezin. Zie hier.
  • Ik kan me niet inschrijven, wat moet ik doen?
    Als u moeite heeft met het vinden van een huisarts, maar u heeft wel een Nederlandse zorgverzekering (basisverzekering) dan kunt u contact opnemen met uw verzekeraar om u te helpen bij het vinden van een huisarts.
  • Ik ben nieuw; heb ik een kennismakingsgesprek nodig?
    In principe hoeft u geen kennismakingsgesprek met de dokter te maken. Uw allereerste afspraak kan tegelijkertijd als kennismaking dienen. Daar neemt de dokter wel graag wat meer tijd voor. Geef daarom bij het maken van een afspraak aan dat het uw eerste afspraak met de dokter is. Bent u een nieuwe patiënt en heeft u een euthanasieverklaring en/of levenstestament, dan is verstandig om daar een aparte afspraak met de dokter voor te maken.
  • Op welke maximale afstand mag ik wonen om ingeschreven te worden of blijven bij Gezondheidscentrum Dillenburg?
    Als vuistregel geldt hiervoor een reistijd van hooguit 15 minuten. Is de reistijd langer, dan kan dit ten koste gaan van de patiëntveiligheid bij een spoedeisende klacht. U kunt contact met ons opnemen om te informeren of uw adres binnen ons werkgebied valt.
  • Zijn er specifieke vereisten of documenten die ik nodig heb om me in te schrijven?
    Om u in te schrijven hebben we een identiteitsbewijs, zorgverzekeringspas en mogelijk een bewijs van adres nodig. Deze gegevens zijn nodig om uw persoonsgegevens te verifiëren en om er voor te zorgen dat we u de juiste zorg kunnen bieden.
  • Hoe lang duurt het voordat mijn inschrijving voltooid is en ik gebruik kan maken van de diensten van de praktijk?
    Het proces van inschrijven in onze praktijk is meestal met een aantal dagen voltooid. Vanaf dat moment kunt u gebruik maken van de diensten van onze praktijk.
  • Zijn er kosten verbonden aan het inschrijven bij uw huisartsenpraktijk?
    Nee, er zijn geen kosten verbonden aan het inschrijven bij onze huisartsenpraktijk. Inschrijven is gratis voor alle patiënten.

Huisartsenzorg

  • Hoe kan ik een afspraak maken bij mijn huisarts?
    U kunt een afspraak maken door telefonisch contact op te nemen met onze praktijk tijdens de openingstijden. Onze praktijk biedt ook de mogelijkheid om een afspraak te maken via ons digitale patiënten portaal.
  • Kan ik een afspraak maken bij een specifieke huisarts binnen de praktijk?
    Als u via www.mijngezondheid.net of de Medgemak App een afspraak wilt maken, kunt u een afspraak maken bij uw eigen huisarts. U kunt niet kiezen voor een huisarts uit een andere praktijk.
  • Hoe lang duurt een standaard consultatie bij een huisarts?
    Een standaard consultatie duurt doorgaans 15 minuten. Voor complexere kwesties of meerdere problemen kan een dubbele afspraak nodig zijn.
  • Waarom mag ik niet meer dan één klacht bespreken per afspraak?
    Uw dokter moet in 15 minuten uw klacht uitvragen, lichamelijk onderzoek doen, registreren en samen met u het beleid bespreken. Wij verzoeken u dan ook om slechts één klacht te bespreken met uw dokter per 15 minuten. Als u meerdere klachten heeft, of vermoedt dat het bespreken van uw klacht langer duurt dan 15 minuten, vraag dan om een afspraak van 30 minuten. Het kan zijn dat er geen ruimte is op het spreekuur voor 30 minuten, dan zal de assistente vragen om eventueel meerdere afspraken te maken.
  • Zijn er mogelijkheden voor een telefonische of online consultaties?
    Ja, dat is mogelijk. U kunt een afspraak inplannen op het telefonisch spreekuur via de assistente. Op dit spreekuur kunt u vragen stellen over bijvoorbeeld medicatie of uitslagen bespreken. Daarnaast kunt u via www.mijngezondheid.net een vraag stellen aan uw huisarts door middel van een e-consult.
  • Moet ik van te voren bellen voor een afspraak of kan ik langs komen?
    Voor een afspraak moet u altijd van te voren bellen. U kunt niet zomaar langskomen zonder afspraak.
  • Wat moet ik doen als ik een afspraak moet annuleren of wijzigen?
    Als u uw afspraak moet annuleren of wijzigen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de praktijk. Op die manier kan de vrijgekomen afspraak aan een andere patiënt worden gegeven.
  • Zijn er wachttijden voor het maken van een afspraak? En zo ja, hoe lang zijn die gewoonlijk?
    Wachttijden voor afspraken kunnen variëren afhankelijk van de drukte van de praktijk en de beschikbaarheid van de artsen. Het is het beste om zo vroeg mogelijk een afspraak te maken om teleurstelling te voorkomen.
  • Kan ik dezelfde dag nog een afspraak krijgen als ik dringende medische zorg nodig heb?
    Voor spoedeisende zorg proberen we dezelfde dag nog een afspraak te regelen. Neem telefonisch contact op met de praktijk en leg de urgentie van uw situatie uit.
  • Hoe kan ik voorbereid zijn op mijn afsrpaak met de huisarts en zijn er specifieke documenten of informatie die ik mee moet nemen?
    Het is handig om vooraf na te denken over uw symptomen, vragen en zorgen, zodat u ze duidelijk aan de huisarts kunt uitleggen.
  • Wat zijn de redenen achter het ontvangen van een waarschuwing of mogelijk een factuur wanneer een patiënt niet op een afspraak verschijnt?
    Door de toenemende zorgvraag is de tijd op het spreekuur kostbaar. Om ervoor te zorgen dat kostbare tijd niet verloren gaat, is er een 'niet verschenen zonder berich of te laat afgezegd' factuur opgesteld. Dit is om in de toekomst te voorkomen dat er niet nogmeer kostbare tijd verloren gaat.
  • Hoe weet ik of mijn verzekering de kosten van een aanstaande behandeling vergoedt?
    Als u zeker wilt weten of bepaalde kosten worden vergoed kunt u het best contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar.
  • Wat moet ik doen als ik finaciële moeilijkheden heb en de kosten voor medische zorg niet kan betalen?
    Een bezoek aan uw huisarts kost u niks extra's. Echter, als u wordt doorgestuurd voor bijvoorbeeld bloedonderzoek of naar een specialist, komen daar kosten uit voort. Deze kosten vallen onder uw zorgverzekering. Uw zorgverzekering heeft een eigen risico. De kosten die worden gemaakt zult u zelf moeten betalen. Kunt u deze kosten niet betalen, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen met u meedenken over bijvoorbeeld een betalingsregeling.
  • Wat is het korte klachten spreekuur en voor welke klachten is het bedoeld?
    Het korte klachten spreekuur is een speciaal spreekuur binnen de huisartsenpraktijk dat bedoeld is voor patiënten met acute, kortdurende klachten die snel beoordeeld en behandeld kunnen worden. U kunt op deze website, onder het kopje 'nieuws', 'huisartsen', meer lezen en met welke klachten u terecht kunt op het korte klachten spreekuur.
  • Hoe lang duurt een afspraak tijdens het korte klachten spreekuur?
    De duur van een afspraak op het korte klachten spreekuur is 5 minuten.
  • Kan ik zonder afspraak langs komen tijdens het korte klachten spreekuur?
    Nee, voor het korte klachten spreekuur moet u eerst een afspraak maken via de assistente.
  • Zijn er beperkingen aan de hoeveelheid tijd die beschikbaar is tijdens het korte klachten spreekuur?
    Ja, per consult staat er 5 minuten voor u gereserveerd.
  • Kan ik tijdens het korte klachten spreekuur ook medische recepten of doorverwijzingen krijgen?
    Dit is afhankelijk in hoeverre uw klacht bekend is bij de huisarts. Is het een nieuwe klacht, vergt het meer tijd in verband met lichamelijk onderzoek. Dan is het verstandig om op een normaal consult te komen. Recepten kunt u doorgaans via de receptenlijn aanvragen of telefonisch via de assistente. U hoeft hier niet voor op het korte klachten spreekuur te komen.
  • Verwijdert mijn huisarts hechtingen van een operatie die in het ziekenhuis is gedaan zodat ik daarvoor niet terug hoef naar het ziekenhuis?
    In de meeste gevallen niet. Het verwijderen van hechtingen hoort bij de nazorg die de specialist in het ziekenhuis biedt. De specialist is verantwoordelijk voor het verwijderen van de hechtingen, omdat dit onderdeel is van de zorg die zij leveren.

    Er zijn wel uitzonderingen. De huisarts kan de hechtingen verwijderen als:
    • De specialist ons heeft gevraagd om dit te doen (per brief of telefonisch), én er ruimte is bij ons op het spreekuur
    • U moeilijk naar het ziekenhuis kunt gaan, bijvoorbeeld omdat u slecht ter been bent.
    Bij ingewikkelde of risicovolle hechtingen wordt door de huisarts beoordeeld of het mogelijk is om de hechtingen te verwijderen.
    In andere gevallen, als het verwijderen van de hechtingen niet wordt gevraagd door de specialist, zal de huisarts u terugverwijzen naar het ziekenhuis.

Huisbezoeken en spoedeisende zorg

  • Wanneer kan ik een huisbezoek aanvragen bij mijn huisarts?
    U kunt een huisbezoek aanvragen van uw huisarts als u niet in staat bent om naar de praktijk te komen vanwege medische redenen of mobiliteitsproblemen.
  • Zijn er specifieke cirteria waaraan ik moet voldoen om in aanmerking te komen voor een huisbezoek?
    Er is geen strikte criteria voor het aanvragen van een huisbezoek, maar over het algemeen worden huisbezoeken gereserveerd voor patiënten die niet in staat zijn om naar de praktijk te komen vanwege ernstige ziekte, letsel of beperkte mobiliteit.
  • Wat moet ik doen als ik dringend medische hulp nodig heb buiten de openingstijden van de praktijk?
    Als u dringend medische hulp nodig heeft buiten de openingstijden van de praktijk, belt u het spoednummer van de huisartsenpost of het algemene noodnummer (112). Voor niet spoedeisende zaken kunt u bellen naar de huisartsenpost De Limes 088-4274700.
  • Hoe lang duurt het voordat de huisarts bij mij thuis is voor een spoedeisend huisbezoek?
    De responstijd voor een spoedeisend huisbezoek kan variëren, afhankelijk van de drukte en urgentie van de andere gevallen. In noodsituatie zal de huisarts echter zo snel mogelijk bij u zijn.
  • Wanneer moet ik de spoedlijn van de huisartsenpraktijk bellen en wat kan ik verwachten als ik dit nummer bel?
    U belt de spoedlijn bij een levensbedreigende sitautie. Denk hierbij aan tekenen van een hartinfarct of een hersenbloeding. De assistente neemt de spoedlijn zo snel mogelijk op en geeft dit voorrang op alle andere binnenkomende gesprekken.

MijnGezondheid.net (MGN)

  • Wat is MijnGezondheid.net (MGN)?
    MijnGezondheid.net (MGN) is een online platform dat patiënten helpt bij het beheren van hun gezondheid.
  • Welke functies biedt MijnGezondheid.net (MGN) aan patiënten?
    MijnGezondheid.net biedt verschillende functies aan patiënten, waaronder toegang tot medische gegevens, communicatie met de huisartsenpraktijk, het aanvragen van herhaalrecepten, het maken of annuleren van afspraken en het ontvangen van labuitslagen en andere belangrijke informatie.
  • Hoe kan ik me registreren voor MijnGezondheid.net (MGN) en toegang krijgen tot medische gegevens?
    U kunt zich registreren voor MijnGezondheid.net door contact op te nemen met de huisartsenpraktijk. Wij zullen u voorzien van de nodige informatie en instructies om een account aan te makenen toegang te krijgen tot uw medische gegevens.
  • Zijn mijn medische gegevens veilig op MijnGezondheid.net?
    Ja, uw medische gegevens zijn veilig op MijnGezondheid.net. Het platform voldoet aan strenge veiligheidsnormen en maakt gebruik van encryptie om de privacy en vertrouwelijkheid van uw gegevens te waarborgen.
  • Kan ik via MijnGezondheid.net (MGN) communiceren met mijn huisartsenpraktijk en zo ja, op welke manier?
    U kunt via MijnGezondheid.net communcieren met de huisartsenpraktijk via beveiligde berichten. Dit stelt u in staat om vragen te stellen, advies te krijgen, of informatie uit te wisselen met uw zorgverleners.
  • Hoe kan ik herhaalrecepten aanvragen via MijnGezondheid.net (MGN)?
    U kunt herhaalrecepten aanvragen via MijnGezondheid.net door in te loggen op uw account en het online aanvraagformulier in te vullen. Uw huisarts zal uw verzoek vervolgens beoordelen en het recpet indien nodig vernieuwen.
  • Kan ik afspraken maken of annuleren via MijnGezondheid.net (MNG)?
    Ja, u kunt afspraken maken of annuleren via MijnGezondheid.net. Dit kan handig zijn omdat uw op welk moment van de dag toegang heeft tot het systeem en geen rekening hoeft te houden met openingstijden van de praktijk.
  • Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van MijnGezondheid.net (MGN)?
    Nee, er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van MijnGezondheid.net, afhankelijk van de frequentie waarmee uw huisartstenpraktijk nieuwe informatie toevoegt aan uw dossier. Labuitslagen en andere belangrijke informatie worden doorgaans snel beschikbaar gesteld via het platform.
  • Kan ik familieleden of verzorgers toegang geven tot mijn medische gegevens op MijnGezondheid.net (MGN)?
    Ja, u kunt familieleden of verzorgers toegang geven tot uw medische gegevens op MijnGezondheid.net. Dit kan handig zijn als u hulp nodig heeft bij het beheren van uw gezondheid of als u wilt dat een familielid op de hoogte blijft van uw medische situatie. Uw huisartsenpraktijk kan u helpen bij het instellen van deze toegangsrechten.

Gezondheidsbevordering en preventie

  • Is het raadplegen van thuisarts.nl een betrouwbare bron voor medische informatie en advies?
    Thuisarts.nl is een betrouwbare bron voor medische informatie en advies. Een groot team aan (huis)artsen is betrokken bij de informatie die op de website vermeld staan.
  • Is moetiknaardedokter.nl een geschikte bron voor het beoordelen van mijn gezondheidsklachten en het bepalen of ik medische hulp moet zoeken?
    moetiknaardedokter.nl is een goed hulpmiddel om u te adviseren wat in uw situatie goed is om te doen. Mocht u twijfelen aan het advies of bent u er niet gerust op? Neem dan altijd contact op met uw huisarts.

Medische dossiers en privacy

  • Hoe kan ik toegang krijgen tot mijn medische dossier?
    U kunt toegang krijgen tot uw medische dossier door een verzoek in te dienen bij onze praktijk. Dit kan schriftelijk of mondeling worden gedaan bij de balie.
  • Welke informatie wordt er opgenomen in mijn medische dossier?
    In uw medische dossier worden onder andere persoonlijke gegevens, medische voorgeschiedenis, diagnose, behandelingen, medicatiegebruik, laboratoriumresultaten en correspondentie met andere zorgverleners opgenomen.
  • Zijn mijn medische gegevens veilig en beschermd?
    Ja, uw medische gegevens worden veilig opgeslagen en beschermd. We volgens strikte protocollen en gebruiken geavanceerde beveiligingstechnologieën om de vertrouwelijkheid en integriteit van uw gegevens te waarborgen.
  • Kan ik de toegang tot bepaalde delen van mijn medische dossier beperken?
    U heeft het recht om de toegang tot bepaalde delen van uw medische dossier te beperken. Neem contact op met onze praktijk om uw voorkeuren met betrekking tot de toegang tot uw gegevens te bespreken.
  • Hoe lang worden mijn medische gegevens bewaard?
    Uw medische gegevens worden alleen gedeeld met andere zorgverleners indien dit noodzakelijk is voor uw behandeling of als u hiervoor toestemming heeft gegeven. We delen uw gegevens niet zonder uw expliciete toestemming.
  • Wat moet ik doen als ik denk dat er fouten staan in mijn medische dossier?
    Als u denkt dat er fouten staan in u w medische dossier, neem dan zo snel mogelijk contact op met onze praktijk. We zullen uw bezorgdheid serieus nemen en eventuele fouten corrigeren indien nodig.
  • Kan ik mijn medische gegevens delen met een andere zorgverlener?
    Ja, u kunt uw medische gegevens delen met andere zorgverleners, zoals specialisten of fysiotherapeuten, als dit relevant is voor uw behandeling. U kunt ons vragen om uw gegevens over te dragen of een kopie te verstrekken.
  • Worden mijn medische gegevens gedeeld met mijn zorgverzekeraar?
    Uw medische gegevens worden niet gedeeld met uw zorgverzekeraar zonder us toestemming. Echter, in sommige gevallen kan het nodig zijn om bepaalde informatie te delen voor administratieve doeleinden of om een vergoeding te verkrijgen voor verleende zorg. U zult hier altijd eerst toestemming voor moeten geven.

Medische verklaringen en keuringen

  • Ik wil graag een gezondheidsverklaring. Kan mijn arts die geven?
    Voor een gezondheidsverklaring kunt u niet terecht bij uw eigen huisarts. Wel kunt u overleggen met uw huisarts bij wie u hiervoor wel terecht kan.
  • Kan ik een medische verklaring krijgen?
    Uw huisarts mag geen medische verklaring afgeven. Raadpleeg deze pagina van onze artsenorganisatie KNMG waar u een document in uw taal kunt downloaden met meer uitleg en advies.
  • Waarom schrijft mijn huisarts geen medische verklaring voor bijvoorbeeld afwezigheid op school/reisannulering/veroorzaakte schade/woningurgentie?
    Een geneeskundige verklaring is een schriftelijke verklaring die een oordeel bevat over een patiënt en over de (medische) geschiktheid of ongeschiktheid van een patiënt om bepaalde dingen wel of niet te doen. De behandelend arts mag geen geneeskundige verklaring afgeven over eigen patiënten. Geneeskundige verklaringen beoordelen of iemand in staat is om te werken, een auto te besturen, naar school te gaan, goed voor de kinderen te zorgen. Maar ook: is er terecht een geboekte reis geannuleerd of heeft iemand recht op een parkeervergunning of aangepaste woonruimte? Een geneeskundige verklaring mag alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. Deze arts kan een onafhankelijke beoordeling maken van de situatie. In veel gevallen is het verstandig de patiënt te verwijzen naar een arts die de criteria kent voor het toewijzen van de desbetreffende voorziening. Als dat nodig is, kan die arts, met de toestemming van de patiënt, extra informatie bij u opvragen bij de huisarts en/of andere behandelend artsen.
  • Waarom doet mijn huisarts geen keuring?
    Uw behandelend arts moet zich kunnen concentreren op uw behandeling. Een goede vertrouwensrelatie met u is daarvoor belangrijk. Die vertrouwensrelatie kan gevaar lopen wanneer uw behandelend arts een oordeel geeft dat voor u ongunstig is. Voorkomen moet worden dat u en uw arts hierdoor in conflict raken. Daarom moet er een duidelijke grens zijn tussen de behandeling en het beoordelen of u voor bepaalde voorzieningen in aanmerking komt. Op deze manier staat niets u in de weg om uw arts alle informatie te geven die noodzakelijk is voor uw behandeling.

Vaccinatie

  • Waarom zijn vaccinaties belangrijk?
    Vaccinaties zijn belangrijk omdat ze helpen bij het voorkomen van ernstige ziekten en het beschermen van individuen en gemeenschappen tegen infectieziekten. Ze zijn een van de meest effectieve manieren om de verspreiding van de ziekten te voorkomen en hebben wereldwijd miljoenen levens gered.
  • Zijn vaccinaties veilig? Zijn er mogelijke bijwerkingen?
    Ja, vaccinaties zijn veilig en effectief. De meeste bijwerkingen zijn mild en van korte duur, zoals roodheid en zwelling op de injectieplaats, lichte koorts of vermoeidheid. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam.
  • Ik ga naar het buitenland. Welke vaccinaties heb ik nodig?
    Het is op dit moment niet mogelijk om via de huisarts vaccinaties te krijgen voor uw reis naar het buitenland. Wij verwijzen u door naar www.reisprik.nl of www.thuisvaccinatie.nl
  • Staat in het dossier vermeld welke vaccinaties ik vroeger heb gekregen via de GGD?
    Helaas hebben wij geen informatie in het dossier over de vaccinaties die via de GGD zijn gegeven. U kunt hiervoor contact opnemen met de GGD.
  • Hoe kan ik mijn vaccinatiegeschiedenis opvragen?
    Direct online via MijnRIVM, of via een aanvraagformulier voor het vaccinatie-overzicht. Wellicht heeft u eeen geel vaccinatieboekje in uw bezit. Daar zijn handmatig de vaccinaties ingeschreven als u die heeft meegenomen tijdens het zetten van een vaccinatie.
  • Zijn er speciale vaccinaties aanbevolen voor reizigers?
    Bent u hartpatiënt, of heeft u een longziekte of afweerstoornis? Dan kan een infectieziekte ernstiger verlopen dan bij iemand die helemaal gezond is. Extra vaccinaties kunnen dan aangeraden worden.
  • Welke vaccinaties worden aanbevolen voor volwassenen?
    De griepvaccinatie, pneumokokkenvaccintatie en covid vaccinatie. Als u hiervoor in aanmerking komt, ontvangt u een uitnodiging van uw huisarts of van de GGD.
  • Kan ik via jullie de gordelroosvaccinatie krijgen?

Stoppen met roken

  • Wat zijn de voordelen van stoppen met roken voor mijn gezondheid?
    Stoppen met roken heeft een tal van voordelen voor uw gezondheid, waaronder een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, longziekten, kanker en andere ernstige gezondheidsproblemen. Daarnaast verbetert uw algehele gezondheid en welzijn, zoals uw ademhaling, conditie en smaak en reukvermogen.
  • Welke methoden of programma's worden aangeboden om te stoppen met roken?
    In ons gezondheidscentrum hebben wij een 'stoppen met roken spreekuur'. Een speciaal opgeleide medewerker zal u begeleiden met het stoppen met roken. Samen met u wordt er een plan van aanpak opgesteld. Zij kan u informeren over verschillende opties om uw stoppoging succesvol te maken, zoals medicatie of pleisters.
  • Wat kan ik verwachten tijdens het proces van stoppen met roken en welke ontwenningsverschijnselen kan ik ervaren?
    Tijdens het proces van stoppen met roken kunt u ontwenningsverschijnselen ervaren, zoals irritatie, angst, slaapproblemen en verlangens naar nicotine. Deze symptomen zijn meestal tijdelijk en kunnen worden verminderd met de juiste ondersteuning.
  • Hoe kan ik een afspraak maken of meer informatie krijgen over stoppen met roken bij de huisartsenpraktijk?
    U kunt bellen met de assistente via 0172-447922. De assistente maakt een afspraak voor u op het stoppen met roken spreekuur.

Samenwerking met andere zorgverleners

  • Wanneer moet ik worden doorverwezen naar een specialist of andere zorgverlener?
    U wordt meestal doorverwezen naar een specialist of andere zorgverlener wanneer uw huisarts van mening is dat gespecialiseerde zorg of diagnostiek nodig is die buiten hun expertise valt. Dit kan het geval zijn bij complexe medische aandoeningen, langdurige symptomen die niet verbeteren of voor screeningstesten of procedures die niet beschikbaar zijn in de huisartsenpraktijk.
  • Hoe verloopt het proces van doorverwijzing naar een specialist of andere zorgverlener?
    Het proces van doorverwijzing naar een specialist of andere zorgverlener begint meestal met een consultatie bij uw huisarts, waarbij de behoefte aan gespecialiseerde zorg wordt beoordeeld. Als een doorverwijzing nodig is, zal uw huisarts u voorzien van een verwijsbrief die kunt gebruiken om een afspraak te maken met de desbetreffende specialist of zorgverlener.
  • Zijn er wachttijden verbonden aan verwijzingen naar de specialist?
    Ja, er kunnen wachttijden verbonden zijn aan verwijzing naar de specialist, afhankelijk van factoren zoals beschikbaarheid van de specialist, de urgentie van uw sitautie en de regionale verschillen in zorgtoegang.
  • Kan ik zelf een specialist kiezen waar ik naar toe verwezen wil worden?
    In veel gevallen kunt u zelf een specialist kiezen waar u naartoe verwezen wilt worden, vooral als u een voorkeur heeft voor een specifieke arts of instelling. Bespreek uw voorkeuren met uw huisarts bij het aanvragen van de verwijzing.
  • Zijn de kosten van een doorverwijzing naar een specialist of andere zorgverlener gedekt door mijn zorgverzekering?
    De kosten van een doorverwijzing naar een specialist of andere zorgverlener worden meestal gedekt door uw zorgverzekering, maar dit kan afhankelijk zijn van uw zorgpolis en de speciefieke zorg die wordt ontvangen. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor meer informatie over uw dekking.
  • Wat moet ik doen als ik niet tevreden ben met de zorg die ik ontvang van een specialist of andere zorgverlener?
    Als u niet tevreden bent met de zorg die u ontvangt van een specialist of andere zorgverlener, bespreek dit dan eerst met de zorgverlener zelf. Als uw zorgen niet worden opgelost, kunt u contact opnemen met uw huisarts om verdere stappen te bespreken, zoals het zoeken naar een andere zorgverlener of het indienen van een klacht bij de relevante instantie.

Praktijkondersteuning POH-S en POH-GGZ

  • Wat is de rol van een praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk?
    Een praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk ondersteunt de huisartsen bij het velenen van zorg aan patiënten, voornamelijk op het gebied van preventie en chronische ziekten.
  • Wat is het verschil tussen de POH-S en de POH-GGZ?
    De POH-S richt zich op lichamelijke gezondheidsproblemen en het beheer van chronische aandoeningen, de POH-GGZ zich op het bieden van ondersteuning en begeleiding op het gebied van geestelijke gezondheidszorg en psychosociale problemen.
  • Welke taken voert een praktijkondersteuner doorgaans uit?
    POH-S voert verschillende taken uit, zoals het bieden van ondersteuning aan patiënten met chronische aandoeningen, het uitvoeren van gezondheidscontroles, het verstrekken van leefstijladvies en het bieden van begeleiding bij zelfmanagement van gezondheidsproblemen. De POH-GGZ is laagdrempeling beschikbaar voor vragen omtrent uw psychische welzijn. U kunt daar terecht voor gesprekken om beter in uw vel te komen zitten, maar zij kan ook doorverwijzen naar externe organistaties voor een uitgebreidere behandeling.
  • Welke specialistaties hebben praktijkondersteuners?
    We hebben twee verschillende specialistaties, namelijk praktijkondersteuner somatiek en praktijkondersteuner GGZ. Praktijkondersteuner somatiek biedt zog en ondersteuning aan chronische zieken en ouderen. Denkt u hierbij aan diabetes, astma, COPD of hart- en vaatziekten. Praktijkondersteuner GGZ biedt vraagverheldering, diagnostiek, kortdurende behandeling of ondersteuning en begeleiding aan personen met psychische klachten, of een lichte of stabiele chronische psychische stoornis.
  • Kan ik als patiënt rechtstreeks contact opnemen met een praktijkondersteuner?
    Over het algemeen wordt aanbevolen om eerst contact op te nemen met de huisarts om te bespreken of een afspraak met een pratkijkondersteuner nodig is. De huisarts kan dan een afspraak voor u regelen.
  • Hoe kan een praktijkondersteuner mij ondersteunen met het beheren van een chronische aandoening zoals diabetes of astma?
    Praktijkondersteuners kunnen patiënten ondersteunen bij het beheren van chronische aandoeningen door educatie te bieden, regelmatige controles uit te voeren en te helpen bij het opstellen van een behandelplan.
  • Hoe verschilt de rol van een praktijkondersteuner van die van een huisarts?
    De rol van een praktijkondersteuner verschilt van die van de huisarts doordat zij zich voornamelijk richten op preventieve zorg en het beheer van chornische aandoeningen, terwijl huisartsen een bredere scope van medische zorg bieden, inclusief diagnostiek en behandeling van actue en chronische aandoeningen.

Medicatie

  • Hoe kan ik een (herhaal)recept krijgen?
    U wordt toegewezen aan een apotheek vanaf het moment dat wij u inschrijven. Dit betekent dat elk recept daar digitaal naartoe wordt gestuurd. Een herhaalrecept is voor medicijnen die u recent heeft gebruikt. U kunt een herhaalrecept aanvragen via MijnGezondheid.net of de MedGemak app. Als u uw medicatie niet in de lijst ziet staan, kunt u een bericht sturen naar de arts. U kunt uw herhaalrecept ook aanvragen door te bellen met onze receptlijn. Deze lijn is 24/7 bereikbaar en wordt afgeluisterd door de apotheek. Vermeld duidelijk uw naam en geboortedatum, evenals de naam en dosering van de medicatie.
  • Waarom zie ik medicijn X niet in mijn lijst op MedGemak/MijnGezondheid.net?
    U kunt alleen de chronische medicatie herhalen die u elke 3 maanden opnieuw ontvangt of recent zijn voorgeschreven. Medicatie die u niet chronisch krijgt of waarvan de datum van voorschrijven al wat langer geleden is, moet u via de assistente telefonisch aanvragen.
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn chronische medicatie automatisch wordt herhaald?
    Als u wilt dat chronische medicatie automatisch wordt herhaald dan kunt u dat aangeven bij uw apotheek. De apotheek kan de automatische herhaalservice activeren.

Klachten

  • Ik ben niet tevreden over de zorg. Waar kan ik terecht met mijn klacht?
    Bespreek uw klacht eerst met de huisarts zelf. Veel mensen vinden het lastig om te klagen, maar onze huisartsen stellen het op prijs om te horen als een patiënt niet tevreden is. Als uw huisarts weet wat er mis gaat, kan hij ervoor zorgen dat het in de toekomst beter gaat. Zo kan de zorg verbeteren, voor uzelf maar ook voor anderen. In het gesprek legt u uit waar u ontevreden over bent. Als het beleid van de huisarts medisch gezien correct was, kan hij of zij u uitleggen waarom hij zo handelde. En als hij een fout heeft gemaakt, kunt u samen zoeken naar een oplossing. Misschien vindt u het moeilijk om hier met uw huisarts over te praten; dan kunt u iemand meenemen naar het gesprek. Ook ontevredenheid over de assistente, praktijkondersteuner, waarnemend huisarts of de huisartsenpost kunt u met de huisarts bespreken.
  • Klacht indienen bij de klachtenfunctionaris
    Als het gesprek met de huisarts niet naar uw tevredenheid verloopt, kunt u een klacht indienen. U kunt uw klacht voorleggen aan een onafhankelijke en onpartijdige klachtenfunctionaris. Alle huisartsenpraktijken en huisartsenposten zijn aangesloten bij een onafhankelijke en onpartijdige klachtenfunctionaris. Vraag aan de assistente of de huisarts bij welke regionale klachtenfunctionaris u terecht kunt. De klachtenfunctionaris gaat met beide partijen in gesprek en probeert via bemiddeling tot een oplossing te komen, waar beide partijen zich in kunnen vinden. U moet uw klacht schriftelijk indienen. Het is verstandig om ook op het formulier te zetten wat u wilt bereiken: bijvoorbeeld een excuus van de huisarts of betrokken medewerker of een gewenste verbetering in de organisatie.
  • Geschillencommissie
    Meestal komt u met uw huisarts en bemiddeling door de klachtenfunctionaris wel tot een oplossing. Mocht dat helaas niet zo zijn, dan kunt u naar een landelijk erkende klachten- en geschillencommissie toe, waarbij de huisartsenpraktijk is aangesloten. Onze huisartsen zijn aangesloten bij de Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg (SKGE). U kunt uw klacht bij hen indienen. Deze onafhankelijke commissie bestaat uit een voorzitter (jurist) en uit leden namens patiënten en uit leden namens huisartsen. De commissie wordt bijgestaan door een ambtelijk secretaris. Het oordeel van de geschillencommissie is bindend. Wilt u meer informatie over het indienen van een klacht, kijk dan op de website van Adviespunt Zorgbelang.

Privacy en beroepsgeheim

  • Wat is beroepsgeheim?
    Beroepsgeheim betekent dat je moet zwijgen over alles wat je bij de uitoefening van je beroep over de patiënt te weten bent gekomen. Het beroepsgeheim zorgt voor een vrije toegang tot de zorg en is bedoeld om u en de samenleving te beschermen. Een patiënt met psychische klachten of een verslaving bijvoorbeeld, moet zich vrij voelen zorg te vragen. Het beroepsgeheim is niet alleen een juridische regel, maar ook een ethische norm, die de vertrouwensrelatie tussen zorgverlener en patiënt (een waarde) beschermt.
  • Wanneer mag een arts het beroepsgeheim doorbreken?
    Er zijn drie situaties waarbij een arts het beroepsgeheim mag doorbreken:
    • Als de patiënt daarvoor toestemming geeft.
    • Als de arts wettelijk verplicht is om bepaalde informatie naar buiten te brengen (bijvoorbeeld als de patiënt een besmettelijke ziekte heeft).
    • Als de arts in een conflict van plichten zit. Dit speelt bijvoorbeeld bij sommige situaties van kindermishandeling. In een dergelijk geval mag de arts het beroepsgeheim alleen doorbreken bij uiterste noodzaak en als er geen andere mogelijkheden zijn om het gevaar af te wenden. Bij zo’n conflict van plichten moet de arts dus een eigen ethische afweging maken.
  • Tot welke leeftijd hebben ouders recht op inzage van mijn medisch dossier?
    Een huisarts mag met de ouders of wettelijke vertegenwoordigers praten over de medische situatie van hun kinderen jonger dan 12 jaar. Voor kinderen van 12 tot 16 jaar beslist de huisarts, in overleg met het kind, of hij de ouders inlichtingen geeft. Vanaf 16 jaar hebben ouders geen recht meer op inzage van het medisch dossier.
  • Kan ik aan de balie privacygevoelige informatie delen?
    U mag aan de balie vragen stellen aan de assistente. Echter kunnen wij aan de balie uw privacy niet voldoende waarborgen. U kunt bij de assistente aan de balie vragen of u haar even kan spreken in een aparte ruimte.
  • Mag mijn werkgever contact met de huisarts opnemen om meer informatie te krijgen over mijn medische situatie?
    Uw werkgever mag geen informatie opvragen bij uw huisarts. Alleen de bedrijfsarts mag medische informatie inwinnen bij uw huisarts, en dan alleen met uw expliciete, schriftelijke, toestemming. Vanwege het beroepsgeheim zal uw huisarts nooit informatie over u verstrekken aan derden zonder toestemming.

Uitschrijven

  • Ik wil de praktijk verlaten.

    Als u de praktijk wilt verlaten door verhuizing, afstand of onvrede dan is het belangrijk om de volgende stappen te volgen:

    • informeer of de nieuwe huisarts u als nieuwe patiënt kan aannemen
    • licht uw oude huisarts mondeling, telefonisch of schriftelijk in dat u van huisarts verandert
    • vraag uw oude huisarts om uw dossier naar uw nieuwe huisarts te sturen.
  • Hoe meld ik me af bij de huisartsenpraktijk?
    U kunt zich afmelden via dit formulier of neem telefonisch contact op met de assistente.
  • Kan ik zomaar overstappen naar een andere huisarts?
    Ja, dit mag. U bent vrij om te kiezen door welke arts u wordt behandeld. Dat staat in de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO) en in de ‘Gedragsregels voor artsen’ van de beroepsvereniging KNMG. Dit betekent ook dat u in principe zelf kunt kiezen welke huisarts u wilt. U moet wel een huisarts vinden die plaats heeft in zijn of haar praktijk en die niet te ver van u vandaan woont. De huisarts moet namelijk ook in acute situaties snel bij u kunnen zijn, dus de afstand tot uw huis mag niet te groot zijn. Als vuistregel geldt hiervoor een reistijd van hooguit 15 minuten. Vergeet u niet uit te schrijven bij uw ‘oude’ huisarts en uw medisch dossier door te laten sturen naar de nieuwe praktijk.