Zorgprogramma COPD

U wordt door de huisarts doorverwezen naar een van de praktijkondersteuners (afgekort: POH) omdat u de diagnose COPD heeft gekregen. Misschien bent u een tijd onder controle geweest van de longarts en heeft hij/zij de zorg overgedragen naar de huisarts, of u bent nieuw gediagnostiseerd. De POH werkt bij de huisartsenpraktijk en heeft, zoals de naam al zegt, een ondersteunende functie voor de huisarts. Dit houdt in dat de POH patiënten begeleidt met een chronische aandoening, waaronder ook COPD. De POH zal uitleg geven over uw aandoening en met u bespreken hoe daar verder mee om te gaan. Per consult wordt er gekeken of een spirometrie nodig is. De POH kan u doorverwijzen naar de fysiotherapie voor beweegadvies, de diëtist voor voedingsadvies of de apotheek voor inhalatie instructie. Daarnaast blijft de POH de controles bij u uitvoeren. Het is gebruikelijk om ieder half jaar of ieder jaar op controle te komen, afhankelijk van de klachten.

Bij gezondheidscentrum Dillenburg is een stoppen met roken spreekuur. Een van de doktersassistenten is hier speciaal voor opgeleid en begeleidt al jaren met succes patiënten om te stoppen met roken. Zowel de huisarts of de POH kunnen u hier naar toe verwijzen.

De POH staat onder supervisie van de huisarts. Dit houdt in dat hij/zij alles omtrent de COPD met de huisarts bespreekt en de huisarts eindverantwoordelijke blijft.

De POH’s bevinden zich in het gebouw op de begane grond. Tegenover de apotheek is een wachtkamer waar u plaats kunt nemen. U wordt dan vanzelf opgeroepen. Als u vragen of klachten heeft en deze wil bespreken met de POH, dan kunt u altijd contact opnemen met de praktijk. De doktersassistent zal een terugbelafspraak voor u inplannen.

Mocht u meer informatie willen over COPD, dan verwijzen wij u door naar;

www.longfonds.nl

www.thuisarts.nl/copd