Zorgprogramma COPD

Indien u de diagnose COPD heeft gekregen van uw huisarts, kan het zijn dat u wordt doorverwezen naar een praktijkondersteuner (POH). Dit kan gebeuren nadat u een periode onder controle bent geweest bij een longarts en de zorg is overgedragen aan de huisarts, of als u nieuw gediagnosticeerd bent. De POH is werkzaam bij de huisartsenpraktijk en biedt ondersteuning aan de huisarts bij het begeleiden van patiënten met chronische aandoeningen, waaronder COPD. De POH zal uitleg geven over uw aandoening en met u bespreken hoe u hiermee verder om kunt gaan. Er wordt per consult gekeken of er een spirometrie nodig is. Indien nodig, kan de POH u doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor beweegadvies, de diëtist voor voedingsadvies of de apotheek voor inhalatie-instructies. Daarnaast blijft de POH controles uitvoeren, meestal elke zes maanden of elk jaar, afhankelijk van de klachten.

Binnen gezondheidscentrum Dillenburg bieden wij ook een stoppen met roken spreekuur aan. Een van onze doktersassistenten is hierin gespecialiseerd en begeleidt al jaren patiënten om te stoppen met roken. Zowel de huisarts als de POH kan u hiervoor doorverwijzen.

De POH werkt onder supervisie van de huisarts. Dit betekent dat alles wat betreft uw COPD met de huisarts wordt besproken en dat de huisarts eindverantwoordelijk blijft.

De POH's zijn gevestigd op de begane grond van ons gebouw, tegenover de apotheek, waar u kunt wachten in de daarvoor bestemde wachtkamer. Als u vragen of klachten heeft en deze wilt bespreken met de POH, neem dan gerust contact op met onze praktijk. De doktersassistent plant een terugbelafspraak voor u in.

Als u meer informatie wilt over COPD, kunt u terecht op de website van het Longfonds (www.longfonds.nl) en Thuisarts.nl (www.thuisarts.nl/copd).