Dit doet de huisarts WEL/NIET
Het komt vaak voor dat mensen vragen of de huisarts de hechtingen kan verwijderen van een ingreep die in het ziekenhuis is gedaan. Dit kan handig zijn, omdat u dan niet helemaal naar het ziekenhuis hoeft te gaan. Het verwijderen van hechtingen kost namelijk niet veel tijd voor de huisarts of de assistente.
Toch hoort het verwijderen van hechtingen bij de nazorg die in het ziekenhuis gebeurt. De specialist moet de hechtingen verwijderen, omdat dit onderdeel is van de zorg die zij bieden. De specialist controleert ook direct of de wond goed geneest. Hoewel het voor de huisarts vervelend is om u terug te sturen naar de specialist, is dit helaas soms wel noodzakelijk.
In sommige gevallen maken we een uitzondering, bijvoorbeeld als de specialist ons (telefonisch of per brief) vraagt de hechtingen te verwijderen, of als iemand heel slecht ter been is en het moeilijk is om naar het ziekenhuis te gaan. Als de specialist vraagt om de hechtingen te verwijderen én er is ruimte op het spreekuur, kan de huisarts dit doen. Bij ingewikkelde of risicovolle hechtingen wordt door de huisarts beoordeeld of dit mogelijk is.
Bedankt voor uw begrip!