Een juiste inhalatietechniek leer je in de apotheek!

Inhalatietechniek

Mensen met COPD gebruiken inhalatiemedicijnen. Via een apparaatje inhaleren zij dan het medicijn. Dat dit op de juiste manier gebeurt, is vanzelfsprekend cruciaal. Er blijkt dat ongeveer tweederde van de patiënten niet of niet helemaal de juiste techniek van inhaleren hanteert. Een vast onderdeel in het zorgprogramma COPD is dan ook het oefenen van de juiste inhalatietechniek in de apotheek. Ellen Wolvers van Apotheek De Hoge Zijde legt uit hoe het werkt.

‘Ook mensen die al langer medicijnen inhaleren, hanteren soms de verkeerde techniek’, vertelt Ellen Wolvers, binnen Apotheek De Hoge Zijde aanspreekpunt als het gaat om patiënten met inhalatiemedicijnen. ‘Zij denken dan dat het wel goed gaat, maar hebben niet door dat er kleine foutjes insluipen. Dan leggen wij het graag nog eens uit.’ In het zorgprogramma COPD komt het oefenen van de juiste inhalatietechniek automatisch in beeld zodra de huisarts het recept voorschrijft.

Stap voor stap
‘Wij nemen er alle tijd voor. Stap voor stap leg ik de patiënt uit wat de beste inhalatietechniek voor hem is. Maar ik vertel ook wat het geneesmiddel doet, welke bijwerkingen er zijn en hoe je het apparaatje schoonmaakt. Heel belangrijk bij de instructie is dat de patiënt zelf laat zien hoe hij het doet. Juist als ze dán een foutje maken, onthouden ze dat beter.’

Vragenformulier bij eerste afspraak
Bij die eerste afspraak krijgt de patiënt onder andere een vragenformulier mee. Het blijft namelijk niet bij één afspraak. Bij de tweede afspraak bespreekt Wolvers of een collega hoe het gaat en het formulier met vragen (en de antwoorden van de patiënt) helpt daar goed bij. De patiënt doet opnieuw voor hoe hij inhaleert. De apothekersassistent kan zo goed bepalen of de inhalatietechniek nog steeds goed is.

Ook mensen die al langer medicijnen inhaleren, hanteren soms de verkeerde techniek

Verbeteren inhalatietechniek
‘Ik kijk dan hoe ik het gebruik kan verbeteren. En als het goed gaat, benaderen we de patiënt na één jaar opnieuw. Mocht hier behoefte aan zijn, dan kan de patiënt áltijd bellen om eerder af te spreken. Wij zorgen overigens dat de medicijnen elke drie maanden klaar staan. Dat werkt heel goed bij medicatie bestemd voor chronische aandoeningen als COPD. Het blijkt namelijk dat de patiënt hierdoor trouwer zijn medicijnen gebruikt.’