PRISMA zelfmanagementcursus voor patiënten met diabetes type 2

PRISMA is onderdeel van het zorgprogramma dat de samenwerkende zorgverleners van de Dillenburg hebben opgezet rond diabetes mellitus type 2. Het unieke voorlichtingsprogramma heeft als doel de deelnemers experts te maken op het gebied van diabetes.

Hieronder leest u wat diabetespatiënt Ria Treuren van PRISMA vindt.

In januari 2012 ontving Ria Treuren, diabetespatiënt, de uitnodiging om deel te nemen aan de PRISMA-cursus bij het Gezondheidscentrum Dillenburg. “Het was ontzettend leerzaam en bovendien kreeg ik bevestigd dat ik goed bezig was.”

Treuren

Ria Treuren (66 jaar) weet het nog goed. Het was oktober 2007 toen bij bloedonderzoek toevallig bleek dat haar bloedglucosewaarde te hoog was. Ze kreeg medicijnen en moest kort daarop opnieuw bloed laten prikken. Weer was de uitslag niet goed. “De boodschap luidde: mevrouw, u heeft diabetes mellitus type 2. Suikerziekte! Ik had het niet eens gemerkt,” vertelt Ria ruim vijf jaar later, als we elkaar spreken in haar gezellige woning in het centrum van Alphen aan den Rijn. “Maar goed, je komt meteen in een medische molen terecht. Een bezoek aan de diabetesverpleegkundige, aan de pedicure en aan de oogarts stonden op het programma. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de eventuele gevolgen van diabetes. Zo kun je wondjes aan je voeten hebben die niet goed genezen, problemen krijgen met je bloedvaten, waardoor je slechte doorbloeding hebt. En kans op oogziektes. Gelukkig zag het er bij mij allemaal goed uit.” Na de eerste reeks controles volgen driemaandelijkse bezoeken aan de diabetesverpleegkundige en eens per jaar een algehele controle door de huisarts. De controles zijn bedoeld om de gezondheid van de patiënt te volgen. De diabetesverpleegkundige neemt ruim de tijd voor deze bezoeken en is voor velen een bron van informatie.

PRISMA-cursus kan helpen
Ria heeft haar diabetes al weer jaren goed onder controle. Zelfs zo goed, dat bloedglucoseverlagende medicijnen niet langer nodig zijn. “Op wat overgewicht en schommelingen in de bloeddruk na gaat het prima,” lacht ze, “maar je blijft de rest van je leven diabetespatiënt.” Dat vraagt om de nodige discipline als het gaat om eten, gewicht en bewegen. Diabetespatiënten kunnen er zelf veel aan doen om het ontwikkelen van complicaties te voorkomen. Diabetes is namelijk een aandoening die zich goed door de patiënt zelf laat controleren en managen. De PRISMA-cursus kan de patiënten hiermee helpen.

De cursus is ook geschikt voor mensen die denken alles al te weten

Ria hoefde niet lang na denken toen zij de uitnodiging ontving om de cursus te volgen. “Ik dacht: je kunt er alleen maar wijzer van worden.” Tijdens twee dagdelen in februari 2012 leerde ze samen met negen andere diabetespatiënten meer over de aandoening en vooral over wat ze zelf kan doen om grip te krijgen en te behouden op diabetes. Ria heeft de cursus als heel positief en open ervaren. Ze vertelt: “De een weet al meer over diabetes en hoe ermee om te gaan dan de ander en toch kon iedereen zijn verhaal kwijt en vragen stellen. De cursus wordt geleid door mensen van het Gezondheidscentrum Dillenburg, vaak zijn dat bekende gezichten. Je krijgt les over de medische achtergrond van diabetes, waar en wat er in je lichaam gebeurt. Verder was het heel praktisch opgezet.

Hoeveel suikerklontjes zitten in een glas cola? Bepaal welke producten het meeste vet bevatten en meer van dergelijke testjes. Wist je dat in bananen veel natuurlijke suikers zitten? En in druiven! Als je die dingen eenmaal weet, kun je ze in de praktijk ook goed toepassen. Ik merkte dat ik al veel wist en automatisch toepaste in mijn leven. Natuurlijk ging het ook over bewegen en op gewicht blijven.” Met name dit laatste vond Ria interessant, omdat zij iets te zwaar is. Een resultaat van de cursus was dat Ria enige tijd een beweegprogramma volgde bij fysiotherapie Van den Berg. “Maar sport is echt niets voor mij, ik werd er heel ongelukkig van. Ik haal mijn beweging nu uit de dagelijkse dingen, waarbij ik bewust kies voor de gezonde activiteiten. Dus veel trappenlopen en op de fiets boodschappen doen of naar de kinderen. Ik wandel graag en werk regelmatig in de tuin.” Dit in combinatie met een laag koolhydratendieet dat Ria volgt onder begeleiding van de diëtiste die ook samenwerkt met Gezondheidscentrum Dillenburg, moet ervoor zorgen dat de benodigde kilo’s verdwijnen.

“Ik kan niet anders zeggen dan dat de cursus en de begeleiding vanuit Dillenburg mij heel goed zijn bevallen. De cursus is dus ook geschikt voor mensen die denken alles al te weten. Een stuk bevestiging dat je op de goede weg bent is ook prettig.”

Aanmelden