PRISMA zelfmanagementcursus voor patiënten met hart- en vaatziekten

Wat is PRISMA
PRISMA staat voor ‘PRo-actieve Interdisciplinaire Self MAnagement educatie’. PRISMA is een voorlichtingsprogramma, speciaal ontwikkeld om u te ondersteunen een expert te worden op het gebied van het voorkomen van een hart- en vaatziekte. Dit programma is voor mensen die ingeschreven staan bij Gezondheidscentrum Dillenburg en die onder behandeling zijn vanwege hun risico om een hart- en vaatziekte te krijgen.

Het programma vindt plaats op de derde verdieping van Gezondheidscentrum Dillenburg. De bijeenkomsten worden begeleid door zorgverleners (ook wel trainers genoemd) die werkzaam zijn binnen het gezondheidscentrum Dillenburg. Hierbij kunt u denken aan de huisarts , praktijkondersteuner, apotheker, farmaceutisch consulente, farmaceutisch manager, fysiotherapeut of diëtist.

De trainers zijn er om u te helpen uw kennis te vergroten en inzicht te verwerven in hoe u een (nieuwe) hart- en vaatziekte kunt voorkomen.

Het programma bestaat uit twee dagdelen, verspreid over twee weken. Na deze twee bijeenkomsten bent u (nog) beter in staat beslissingen te nemen voor een goede zorg om een hart- en vaatziekte te voorkomen.

Als u uw partner, een familielid of vriend(in) mee wilt brengen naar de bijeenkomsten, dan is hij/zij van harte welkom.

Wat moet ik doen?
Het is belangrijk dat u goed bent voorbereid en beide dagdelen van de cursus volgt. De groep bestaat uit ongeveer 10 personen en eventuele partners. De cursus is een interactief programma waarbij u gevraagd wordt actief mee te denken en mee te praten. Er zijn ook mogelijkheden om individueel met een van de trainers te spreken als u daar behoefte aan heeft. Vantevoren krijgt u een folder toegestuurd.

Deelname aan PRISMA is gratis
Aan deelname aan PRISMA zijn geen kosten verbonden. Als u vrij moet nemen van uw werk om bij de bijeenkomsten aanwezig te kunnen zijn, dan kunnen wij u een brief meegeven voor uw werkgever. Daarin staat het een en ander over de PRISMA uitgelegd.

Wat gebeurt er tijdens PRISMA?
Tijdens PRISMA kunt u:

  • praten over uw zorgen
  • antwoord krijgen op uw vragen
  • kennis en praktische vaardigheden op doen
  • aangemoedigd worden uw eigen keuzes te maken over hoe u om gaat met uw risico een hart- en vaatziekte te krijgen
  • uitzoeken welke ondersteuning u kunt verwachten van uw zorgverleners

PRISMA wordt aangeboden in groepen omdat:

  • het prettig kan zijn met mensen in eenzelfde situatie te praten
  • mensen van elkaar kunnen leren
  • mensen elkaar vaak kunnen helpen en ideeën kunnen delen of opdoen
  • mensen de bijeenkomsten plezierig vinden

De bijeenkomsten zijn ontspannen, vriendelijk en plezierig. Omdat de hoeveelheid deelnemers beperkt is, voelt u zich snel op uw gemak.

Hoe aan te melden?
U kunt zich aanmelden bij uw praktijkondersteuner, in de apotheek of via deze website.
Let op!: aanmelden kan alleen indien u op alle drie de dagdelen kan.

Aanmelden